AYAŞ BAĞLARI VE BAHÇELERİ.
üzümlerin teknede ezildiği bir yer vardı oraya ŞIRAHNA der.Ayaş’lılar
Ayaş’ ta da bağ kültürü aynı anlattığımız gibi Ankara merkezin bağ kültürü ile
örtüşüyor,kısmen günümüzde devam ediyor.Ayaş in bağları:Karadere, Kirazdibi
,ariklar ve ova bağlaridir.Karaderenin havası sakil ve serindir.Ova bağları ise
nispeten sıcaktır.En kaliteli dut Ova bağlarında yetişir.Onun için Karadere
avrat yatağı,Ovabaği İrat yatağı derler.Karadere de Ayasin nispeten okumuşlari
ve ticaret erbabı otururmuş.Diger bağlar genellikle üretim bağlaridir.
Ayaş Tarihte Ankaranın En okumuş Tahsili insanlarının olduğu
Osmanlıda vezir vüzeraların olduğu .Hayırsever İnsanların Yaşadığı Osmanlıda
şeyhülüslamların Çıktığı Ünlü Tabiblerinin Bulunduğu Bilinmektedir. İrşad ehli
Hacı Bayram veli Halifelerinden Bünyamin Ayaşi Hazretlerin Yurt tuttuğu irşad
eylediği İpek yolunun İncisidir.
Beypazarı Yaprağının atası Ayaş Bağlarının omcalarından olduğunu
yazar gezginler Bir zamanlar Bursa’ya rakip İpek Böcekçiliğinin Mekanı Ayaş’tı
. unutuldu saz ustalarının Bağlama
yapımı için kestiği asırlık dut ağaçlarıda Yok etti.
Ankara sıcaktan 30 ve 35 derecede yanarken Karadere
Bağlarında esen Hüsam yeli bu bağların Kilimasını değiştirmiş 20 derecede Bir
iklim yaratmıştır.
Ayaş’ın Varsıllarının Kaşâneleride Bilenlerin yaşadığı
cennet Bahçeleri olmuştur. Ankara Pastırmasının diğer merkezi Ayaş iken bu
geleneklerde unutulmaya başlanmıştır.
Dünyaca Meşhur AYAŞ DOMATESİ Bu bölgenin en güzel endemik
meyvesidir. Rahmetli Selami Başer’in Bu konuda Çalışmaları Tarihe Miras
Kalmıştır.
Ayaş’ın Bağlarını anlatırken Evliya çelebinin övdüğü Ankara
Bağları ve Ankara evlerinin Tuğladan sağlam Ayaş Kerpiçlerinin sırları bu gün
bile çözülememiştir Ayaş’ın Testi toprağı ile kili karıştırılarak içine keçi
kılı ve yumurta akı kattığı anlatılan Varsıların Konakları dillere destanken bakımsızlık
ve duyarsızlıktan çoğu zamanımıza kavuşamamıştır.
Dut Mevsiminde Ayaş dutunun. Gül kirazının tadı Bam başkadır.
Ankaralılar Pazar günü 64 km yakında Ayaş’a bir gidip Ayaş dutunu Kirazını
Tadın Dünyanın en iyi İçmece suyu ve Kaplıcasını görün Güler yüzlü İnsanını tanıyın Geziverin Ayaş’ımızı.
HALUK BALABAN.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder