ANKARA'MIZIN UNUTTUĞU CÜMBÜŞ,MUHABBET.GECELERİNİN VAZ GEÇİLMEZ
MEZESİ SÜZÜK....!
SÜZÜK . MEZESİ.
Süzük : Malzemeleri.
1- 4 yemek kaşığı yağlı süzme yoğurt. Veya ev yoğurdu
2- Bir cim cik tuz ( İnce çekilmiş Kaya tuzu )
3- Bir Tatlı kaşığı sumak ( Ankaralılar Tetiri de derler )
4- Yarım Kaşık Kimyon.
5- Bir tatlı kaşığı TAHRİN ( Tarhun Bitkisi ) kurutulmuş.
6- Bir Diş iyice ezilmiş Sarımsak
7- 2 yemek kaşığı Susam. ( Kavrulmuş )
8- 2 yemek kaşığı Zeytin yağı.
Yapılışı : yoğurt Hafif sulandırılıp iyice çırpılır, tuz ile tekrar çırpılır.
Yoğurt düz bir derin olmayan bakır sahana serilir
Ortası açılır sumak dökülür üstüne kimyon dökülür hafif karıştırılır
Üstüne kurtulmuş Tahrin serpilir.tekrar üstüne 2 kaşık susam
Yayılır ( Kavrulmuş ) ezilmiş bir diş sarımsak ortasına dökülür üstüne 2 kaşık
Zeytinyağı dökülür.
Servis yapılır.
Not: Tahrin ve sumak Ankara yemeklerine özel bitkilerdir
Ankara SÜBÜREĞİN dede kullanılır yanlış anlaşılmasın su böreği değil
SÜBÜREĞİ Bir Çeşit Mantıdır.
Haluk Balaban.
Tahrin Dua ile ekilir Yılın belirli bir ayında yetişir Ele alınca Rakı gibi Kokar Ankaralılar kurutup çorbaların Bilhasa Yoğurtlu çorba üstüne Koyar Anadoluda Tarhun diye bilinir
Ankara Halinde tek bir satıcısı vardır.
süzük mide yanmasını önler Rakıdan sonra fazla içince kusmayı önler gastiriti .mide ekşimesini önler.
AFİYET OLSUN. 

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder